Românii au 17 zile libere în anul 2024, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dintre care 10 zile nelucrătoare vor pica în timpul săptămânii.
Codul Muncii prevede 17 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Bobotează, Sfântul Ion, Ziua Unirii Principatelor Romane, Vinerea Mare, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Zilele libere în 2024 sunt:
1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – luni şi marți;
6 ianuarie (Bobotează) – sâmbătă;
7 ianuarie (Sfântul Ion) – duminică;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – miercuri;
1 mai (Ziua Muncii) – miercuri;
3 mai (Vinerea Mare);
5 şi 6 mai (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
1 iunie (Ziua Copilului) – sâmbătă;
23 şi 24 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – joi;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – sâmbătă;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – duminică;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – miercuri şi joi.